Lasersvetsning

microwelding.jpgSedan laserns barndom har LMI AB tillsammans med Preco Inc. anpassat industriella lasersvetsningssystem till företag i en rad olika branscher.

Lasersvetsning kännetecknas av exceptionellt jämna och fina svetsfogar. Lasrar är utmärkta för svetsning av tunna material, att utföra hermetiska svetsar, eller för svetsning nära värme-känsliga komponenter då det värmepåverkade område med lasersvetsning är betydligt mindre än med konventionella svetsmetoder. Även svåråtkomliga områden kan lasersvetsa om det är fri sikt mellan laserhuvudet och svetsområdet.

Processen kan användas på nästan alla material som kan svetsas med konventionell svetsutrustning. Lasrar kan dessutom svetsa ihop svårsammanfogade material som hög kolhaltigt rostfritt stål och titan samt olika material som annars inte är sammanfogningsbara.

Preco har ett brett utbud av hög effekt lasrar från 500W - 12kW och även utrustning med pulsad Nd:YAG laser för svetsning av tunna material och framtagning av hermetiska fogar.

Preco demonstrationsfilm om lasersvetsning

Demonstration av lasersvetsning.

Applikationer

Bilindustri, Motorcyklar, cyklar, ATV, Komplexa former, Behov av fina kanter, Plåtskärning, Rörskärning, Medicinsk tillverkningsindustri, För att öka materialutnyttjandet genom nestlade materialutskärningar och tunna snitt.

Material

Stål, Rostfritt stål, Aluminium, Titan, Platina, Plast.


Hybrid Lasersvetsning

Hybrid-lasersvetsning kombinerar en laser med andra värmekällor, till exempel svetsning eller induktion. Vanligtvis hänvisar hybrid svetsning till att kombinera laser med gasmetallbågsvetsning (MIG / MAG, som ibland kallas MIG-eller MAG). 
Den intensiva energin som levereras av lasern i kombination med en effektiv smältning av MIG- / MAG-tråd resulterar i höghastighetssvetsning som kan överbrygga stora gap mellan olika ytor.

Processen ger stora fördelar jämfört med MIG / MAG enbart genom det faktum att det ger en betydligt lägre distorsion och kan återförenas med Gina svep komponenter som minskar cykeltiden och undviker omarbetningar.

Vanliga hybridsvetsade material omfattar aluminiumlegeringar och kolstålsplåt.

Remote welding - galvostyrd lasersvetsning

Remote welding eller galvostyrd lasersvetsning skiljer sig från traditionell lasersvetsning genom att laserstrålen är manipulerad så att 2 galvo speglar är vridna 90° mot varandra ovanför arbetsstycket. Små rörelser i speglarna leder till stora rörelser av den fokuserade strålen, vilket resulterar i strålhastigheter över 500 ips (13 m/s). Fjärrstyrd svetsning används vanligen för tunt eller arkmaterial som kräver en rad stygn eller punkter för att bli tillräckligt stark.

Galvons snabba och exakta positionering av strålen mellan mellan svetsarna minskar signifikant den totala cykeltiden. Processområdet (eller synfältet) varierar men kan vara så stort som 1 x 1m. Tillämpningarna sträcker sig från punktsvetsning av elektroniska apparater till att fogsvetsning av bilplåtsstål.

Fördelar med lasersvetsning

  • Minimal värmetillförsel, ger en liten värmepåverkad zon (HAZ)
  • Finkornig behandling med exceptionell svetskvalitet
  • Hög energidensitet och hög svetshastighet
  • Ofta behövs inga tillsatsmaterial
  • Fri sikt ger möjlighet till svåråtkomliga områden

Precos erfarna applikationsingenjörer kan hjälpa till att få fram en möjlig applikation när det är svårsammanfogade material. Preco har även kapacitet att utföra metallurgiska utvärderingar och vår personal har erfarenhet av destruktiva och icke förstörande tekniker (t ex ultraljud, röntgen, läcksökning med helium) för bedömning av svetskvaliteten.

Preco har erfarenhet av hybrid-och induktionsassisterad lasersvetsning liksom kalltrådsmatad svetsning, ibland är detta en nödvändighet om svetskemin kräver förändringar för att uppfylla konstruktionskraven. Här nedan ser ni våra olika färdiga lasersvetsningssystem. Kontakta oss för att ta reda på om lasersvetsning är alternativet för dina behov av material bearbetning.

Precos standardlasersystem

ST Serien

St-serien

Frv.: ST1000, ST2400 och ST2000/ST2200.

Preco ST Serie lasersystem utför multiaxiell lasersvetsning, borrning och skärning i en klass I kapsling. Lasermaskinerna är fältmässigt testade över tid och konstruerade runt ”fixed beam laser technology” och Precos XY rörelse- och kontrollteknik.

 

RT Serien

RT1000R/T 1000 Laser Cell är en av de första “standardsystem” som är mångsidigt och konstruerat särskilt för lasersvetsning, laserpåsvetsning (cladding), laserhärdning och särskilda laserskärningsapplikationer. Den kan hantera runda, tubformade rectrangulära och plana arbetsstycken i ett arbetsutrymme med måtten, bredd: 1500 mm, djup: 600 och höjd: 300 mm. Konstruktionen med utsjutande x-axel ger litet behov av golvyta och lättillgänglighet för automatisk eller manuell matning av bearbetningsobjekt.

 

SL8000 Serien

SL8000Denna mångsidiga lasermaskin är konstruerad för plåtskärning samt lasersvetsning, laserhärdning och laserpåsvetsning. Lasersystemet bygger på ett rörligt XY-bord och stöder bearbetning av en area motsvarande 3000 x 1500 mm. En vanlig applikation är svetsning av formad eller pressad plåt, bearbetade metallkomponenter och turbiner för elproduktion.

 

Mini-FlexPro

Mini-FlexProLasersystemet Mini-FlexPro® är en innovativ och kostnadseffektiv lösning för laserbearbetning av böjbara kretsar, membranbrytare, digitalt utskrivna produkter och medicinska produkter.

 

 

Kontakta Tim Smith

Vill du ha mer information? Lämna din e-post eller ditt telefonnummer så kontaktar vi dig. Alternativt så når du oss på tel 0281-307 14 eller e-post tim@lmiab.se