Märkapplikationer

Exempel på produkter märkta med Electrox lasermärkningssystem

Lasermärkning och lasergravering möjliggör märkning med tidigare ouppnåelig precision och detaljrikedom. Med våra produkter i kombination med programvaran Scriba får man en flexibilitet och märkhastighet som är marknadsledande och ger ett kosntandseffektivt och pålitligt produktionsflöde. Våra lasermärkningsprodukter är inte marknadens billigaste men definitivt marknadsledande kvalitétsmässigt. Därför kan vi med förtroende erbjuda er ett system som i längden lönar sig och ger mindre bekymmer.

Här är några referenser / exempel på olika produkter som med lasermärkning ger stora fördelar resultatmässigt jämfört med andra äldre märkningstekniker.

Metaller

ball_and_roller_bearing_races.jpg
Kul- och rullagerbanor
Material: kullagerstål
Process: anlöpning
Märkning: text, logo 
Lasermärkning är en snabbare och renare och ett mer flexibelt förfarande än syra etsning eller nålprägling. Automatisk serienumrering med varumärke och modellnummer är exempel på automatiserigsprocesser som stöds av Scriba.

metal_cutting_tools.jpg

Metallbearbetningsverktyg
Material: verktygsstål
Process: anlöpning
Märkning: text, logo 
Skärande verktyg som borrar och fräsar är markerade med logotyper och text för att identifiera tillverkaren och verktygets egenskaper. Förutom att det är en naturligt renare process är flexibiliteten i lasermärkning lämpligare även för mindre tillverkningsserier än konventionell syra etsning.

orthopaedic_implants.jpg
Ortopediska implantat
Material: rostfritt stål
Process: anlöpning
Märkning: text, logo 
Varje implantat ges en logotyp och publiceringskod för att ge varje enhet sin egen unika identitet. Lasermärkningar är både permanenta och icke-toxiska. Precis kontroll av laserkällan säkerställer att märket är fritt från från korrosion störande mekanismer.
pace_maker_bodies.jpg
Pacemakerkapslingar
Material: titan
Process: gravyr
Märkning: text, kodnummer och logo
Pacemakerkapslingarna märks med en logo och publiceringskod för identifiering av varje enhet. Lasermärkningen är såväl permanent som icke-toxisk. Den precisa styrningen av lasern minmerar risken för skador som snedvridningar etc. orsakade av värmeutvecklingen under märkningen.
pharmaceuticals_packaging.jpg
Farmacevtiska förpackningar
Material: aluminium
Process: gravyr
Märkning: text
Denna dosbehållare för en astma inhalator är märkt i mycket hög hastighet med produktinformation. Lasermärkningssystemet är integrerat i en produktionslinje
pharmaceuticals_tooling.jpg
Läkemedelsförpackningar
Material: verktygsstål
Process: anlöpning
Märkning: text och logo
Många olika läkemedel levereras i tablettform och produceras i stora volymer och i olika doser. Detta kräver att läkemedelsföretagen håller stora lager av stansverktyg. Varje stans är permanent lasermärkt med en tvådimensionell kod som ger den information som krävs för en effektiv lagerhantering.
surgical_instruments.jpg
Kirurgiska instrument
Material:
 rostfritt stål
Process: anlöpning
Märkning: 2D-kod (Data Matrix)
För att underlätta spårning av instrument som används vid kirurgiska ingrepp har ett antal organisationer inom hälso-och sjukvård nu infört märkning av varje enskilt instrument med en unik permanent tvådimensionell kod, DM-Data Matrix. Den lasermärkta koden innehåller den information som behövs för att spåra enskilda objekt när de använts, steriliserats och lagras på ett sjukhus.
surgical_tools.jpg
Kirurgiska verktyg
Material:
 rostfritt stål
Process: anlöpning
Märkning: text, logo, graderad skala
Märkningen på denna rostfria bensåg ger tydliga och permanent märkning för identifiering av tillverkaren, typgodkännanden och designreferenser. Tillsammans med den graderade skalan är nu hela komponenten märkt snabbare än med omoderna konventionella metoder. Som parentes kan nämnas att vi även kan erbjuda processen för utskärning av själva verktyget (sågen).
wood_cutting_tools.jpg
Träbearbetande verktyg
Material:
 verktygsstål
Process: gravering
Märkning: text, logo
I den starkt konkurrensutsatta marknaden för skärande verktyg är kvaliteten på märkning en viktig faktor att särskilja olika tillverkares produkter. Laserns prägel på detta träkapningsredskap är djupt graverad för att säkerställa en varaktig hög märkkvalitet, en kvalitet som inte kan uppnås med mekanisk gravyr.

Plast

automotive_fuse_box_covers.jpg
Lock till fordonssäkringsdosor
Material:
 ABS
Process:
Märkning: text, grafik
Lasermärkning av detta säkringsdoselock ger en klarare bild av layouten, strömstyrkan och skyddsinformation än det gjutna alternativet och ger samtidigt ett mer bestående alternativ till självhäftande etiketter.

computer_keyboards.jpg

Tangentbordsknappsatser
Material:
 ABS
Process: kemisk
Märkning: text, loggor
Alla tecken på ett tangentbord graveras i ett enda programmeringssteg av ett lasermärkningssystem. Ett standard Electrox lasermärkningssystem märker ett helt set med 105 tangenter på 11 s.

livestock_identification_tags.jpg
Idbrickor för tamboskap
Material: ABS
Process: kemisk
Märkning: logo, streckkod
Lasermärkning ersätter varmfolieprägling vid tillverkning av id-taggar/brickor till tamboskap. Stryktålighet och god kontrast är kraven som vårt lasersystem enkelt uppfyller liksom automatisk serienumrering för unik numrering av varje tagg.
micro_switch_bodies.jpg
Kapslingar till mikrobrytare
Material: polyamid
Process: kemisk
Märkning: text, grafik
Tecknen på denna mikrobrytare är markerade med ett Electrox lasermärkningssystem integrerat i en produktionslinje med märktid under en sekund. Materialet består av nylon 66, kontrasten ökas genom tillsatser i basmaterialet.
 

Belagda material

automotive_day_night_displays.jpg
Bakgrundsbelysta displayer
Material:
 ABS
Process: ablation (avlägsning)
Märkning: grafik
Lasermärkning har ersatt screentryck vid producering av bekgrundbelysta displayer för fordon. Avskaffandet av masker ger finare linjer, förbättrad hörnskärpa och en avsevärd förbättring av utförandet. Exakt kontroll av mängden avlägsnat beläggningsmaterial är viktiga parametrar som våra lasrar klarar galant.
fashion_accessories.jpg
Mode accessoarer
Material:
 Plätering
Process: ablation (avlägsning)
Märkning: text, loggor, grafik
Dagens modedesigners kräver assessoarer i en kvalitet som matchar värdet av de modeföremål de erbjuder. Våra märklasrar ser till att dessa kravs efterlevs fullt ut.
giftware.jpg
Give-aways presentartiklar
Material: Anodiserad aluminium mm
Process: ablation (avlägsning)
Märkning: grafik
PR-produkter har fått handelsvarustatus och det är viktigt att för en gåva ska uppskattas så måste den personifieras i största möjliga mån. Laser märkta presentartiklar som denna penna får en varaktig professionell märkning som kan utformas helt enligt kundens önskemål och göras unik från kund till kund.
gobos.jpg
Gobos
Material: metalltäckt glas
Process: ablation (avlägsning)
Märkning: grafik
Gobos för ljusshower tillverkas genom att avlägsna ett lager av metalloxid från ett glassubstrat. Lasermärkning erbjuder en överlägsen skärpa jämfört med syraetsning och är dessutom en betydligt renare process.
keypad_3.jpg
Knappsatser till mobiltelefoner
Material: 
gummi
Process ablation (avlägsning)
Märkning: text, grafik
Finare linjer, förbättrad hörnskärpa och exakt kontroll av mängden avlägsnat beläggningsmaterial är viktiga parametrar vid märkningen av mobiltelefonknappsatser. Våra lasrar gör detta under 10s per knappsats implementerade i en produktionslinje